Drops of Rain in perfect Days of June & July

Folkwang Tanzstudio | Ein Doppelabend mit Choreographien von Mark Sieczkarek

Please scroll down for English version.

Drops of Rain | Foto: Ursula Kaufmann
Drops of Rain | Foto: Georg Schreiber
JULY | Foto: Ursula Kaufmann

“Drops of Rain in Perfect Days of June” & “July”

Ein Doppelabend mit Choreographien von Mark Sieczkarek

Für das Ensemble des Folkwang Tanzstudios hat der schottische Choreograph Mark Sieczkarek einen kontrastreichen Doppelabend kreiert, der im Januar 2012 in Essen Premiere feierte: Die Neueinstudierung seines Stückes „Drops of Rain in Perfect Days of June“ (UA 1995) und die Uraufführung der Choreographie „July“. Der erste Teil des Abends, „Drops of Rain in Perfect Days of June“, ist ein Requiem, ein Abschiedsgruß an den brasilianischen Schriftsteller Caique Ferreira, der bis zu seinem Aids-Tod 1994 der Lebenspartner des Choreographen war.

Für das FTS hat Mark Sieczkarek seine Arbeit von 1995, in der er seine Trauer in Bilder fasste, neu einstudiert. Ein tief persönliches Stück über die Gleichzeitigkeit von Leben und Tod, Schönheit und Schmerz, durchsetzt mit sanften brasilianischen Liedern und harten afro-karibischen Beats. Die Bühne durchzieht ein frühlingsbunter Teppich aus Blüten und Blättern. Daraus ausgeschnitten: die Silhouette eines Menschen: die Tür zu einer anderen Welt.

Das zweite Stück des Abends, „July“, sieht der Choreograph selbst als Gegengewicht zum ersten Teil des Abends. Ein unbeschwertes Stück für 13 TänzerInnen, das Sieczkarek eigens für das FTS erarbeitet hat. Überbordend und energiegeladen, ein Tanzfest. Musik und Bühnenbild sind inspiriert von der nordafrikanischen Kultur.

Choreographie

Drops of Rain in perfect Days of June & July

Folkwang Dance Studio (FDS) | A Double Evening with Choreographies by Mark Sieczkarek

“Drops of Rain in Perfect Days of June” & “July”

A Double Evening with Choreographies by Mark Sieczkarek
The Scottish choreographer Mark Sieczkarek has created a Double Evening rich in contrast for the Folkwang Dance Studio ensemble, which celebrated its premiere in January 2012 in Essen: The new staging of his piece "Drops of Rain in Perfect Days of June" (premiered in 1995) and the premiere of the choreography "July". The first part of the evening - "Drops of Rain in Perfect Days of June" is a requiem, a farewell to the Brazilian writer Caique Ferreira, who was the partner in life of the choreographer until his death from AIDS in 1994.

Mark Sieczkarek has now designed a new staging of his 1995 work for the FDS, in which he has expressed his grief in images. A deeply personal work on the simultaneous nature of life and death, beauty and pain, interspersed with restrained Brazilian songs and hard Afro-Caribbean beats. A carpet made from blossoms and leaves full of the colours of spring traverses the stage. And cut out of it: the silhouette of a human being: the door to another world,

The choreographer himself sees the second piece of the evening, "July", as a counterweight to the first piece of the evening. A carefree piece for 13 dancers, especially developed by Sieczkarek for the FDS. Exuberant and brimming over with energy - a dancing feast. Music and stage design are inspired by North African culture.

Cast
Choreography